Kaputići ne štite psa od hladnoće | Happy Paws
727
post-template-default,single,single-post,postid-727,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

Kaputići ne štite psa od hladnoće

Kaputići ne štite psa od hladnoće

Nedoumice oko toga da li zimi treba oblačiti pse izgleda da nikada neće prestati da postoje. Svake zime po gradskim parkovima viđamo pse, naročito one sitnije građe, obučene u “kaputiće”. Posebno su za ovu temu zainteresovani vlasnici manjih pasa.

Zaštita psa od hladnoće je potpuna besmislica. Njihovo krzno i koža su tako “organizovani” da postojanje zaštitnog omotača sa ulogom termoregulacije ne treba dovoditi u pitanje. Jedini način da se pas ugrije jeste da mu se grije stomačić. Jedini način da se pas rashladi jeste da mu se hladi stomačić. Tu je koža najtanja. U oba slučaja, pas će sam sebi da pomogne tako što će – budući da nema znojne žlijezde izuzev diskretno na jastučićima – da dahće kad mu je toplo odnosno da se sklupča u kotur i duva nosićem sebi u stomačić, kako bi se ugrijao.

Kad obučemo psa, njemu je obično cijelo tijelo prekriveno tim nekim kaputićem, pri čemu mu otkriven ostane samo stomačić, sa idejom da “muškarci” mogu da piške, pa se tako proizvode manje-više isti kaputići za “dječake” i “djevojčice”. Ispada, dakle, da je ostao nepokriven jedini dio tijela psa koji može biti osjetljiv. Problem, čak, često neće predstavljati hladnoća na tijelu, nego rashlađivanje šapica, ukoliko pas hoda po ledenom betonu.

Poenta je u tome da se kaputić ne nosi sa idejom da se pas zagrije. Kaputić se, s jedne strane, nosi da bi psu stvorio iluziju da je zagrljen. Nošenjem kaputića se smanjuje nivo stresa. No, postoji još jedan razlog. Naime,  kada su ljudi počeli da u gradovima izvode svoje pse, psi su se prljali mnogo više nego što je to bio slučaj u drugačijim sredinama. Tako se došlo do prakse oblačenja kaputića psima, da bi se uprljao kaputić, a ne pas, te da bi tako kuća ostala čista. Nakon šetnje čovek će lako oprati kaputić, a neće morati da okupa kuče.

izvor: www.sashariess.rs