Problemi za kožom kod ljubimaca

Problemi za kožom kod ljubimaca

Kožne infekcije kod pasa su česti i frustrirajući problem za vlasnika. Infekcije dolaze u različitim oblicima. Infekcije mogu biti uzrokovane bakterijama ili gljivicama. Neke infekcije utiču samo na površinske slojeve kože; dok se druge šire i na dublja tkiva.

Kožne infekcije kod pasa često su uzrokovane prekomjernim rastom normalnih mikroorganizama koji su prisutni na koži psa. Bilo šta što poremeti ravnotežu između zaštitnih mehanizama kože i bakterijskih i gljivičnih populacija koje žive na koži može izazvati infekciju kože.

Mogući osnovni problemi uključuju:

 1. Alergije

 2. Hormonske neravnoteže (npr. Hipotiroidizam ili dijabetes melitus)

 3. Spoljašnji paraziti

 4. Povrede kože

 5. Pad imuniteta

Znaci kožne infekcije kod pasa

Simptomi tipično povezani sa kožnom infekcijom su:

 1. Svrab

 2. Gubitak dlake

 3. Crvene tačke koje se često nazivaju “vrućim tačkama”

 4. Pojava “bubuljica

 5. Čvrsta, podignuta mesta na koži

 6. Crvena, upaljena koža

 7. Zatamnjenje kože

Ako se infekcija proširi na dublje slojeve kože ili se širi na drugom mestu u telu, pas gubi apetit, postaje letargičan, razvija groznicu, ima bolove i javljaju se otvorene rane iz kojih curi gnoj.

Liječenje kožne infekcija kod pasa 

Prvo, skratite dlaku u okolini pogođenog područja pomoću makaza. Zatim temeljno očistite promijenjenu kožu antiseptikom. Primijenite ljekove za kućne ljubimce koji sadrže antibiotik i nešto za otklanjanje svraba. Ako se tokom nekoliko dana stanje Vašeg psa ne popravi, pozovite svog veterinara.

Veterinarska njega za kožne infekcije kod pasa

Veterinar može sumnjati da Vaš pas ima infekciju kože na osnovu fizičkog pregleda. Ali mora da uradi nekoliko testova kako bi isključio druge kožne bolesti koje uzrokuju slične simptome. Takođe treba da utvrdi koji mikroorganizmi su uključeni u infekciju. Neophodni pregledi su:

 1. Skarifikat kože da bi se potražili paraziti

 2. Gljivične kulture da se isključe gljivične infekcije

 3. Ćelijski preparati kako bi se stekla ideja o vrsti i broju bakterija i gljivica na koži

Na osnovu rezultata ovih testova, Vaš veterinar može propisati jedan ili više sledećih tretmana:

 1. Oralni antibiotici ili antifungalni ljekovi
 2. Medicinirani šamponi

 3. Topikalni sprejevi, losioni i sl.

 4. Ljekovi za ublažavanje svraba

 5. Dodaci ishrani

Teške kožne infekcije kod pasa često moraju biti tretirane nekoliko nedelja ili čak i duže pre nego što se potpuno izliječe. Dobro pravilo je da nastavite sa liječenjem najmanje nedelju dana nakon što se stanje vašeg psa u potpunosti vratilo u normalu. Ako infekcija kože ne uspije da riješi kako se očekuje ili postaje problemi koji se ponovo javljajuVaš veterinar će morati da potraži osnovni uzrok.

(www.mypet.rs)