Ko ne čisti za kućnim ljubimcima platiće kaznu do 3.000 eura

Ko ne čisti za kućnim ljubimcima platiće kaznu do 3.000 eura

Održavanje javne higijene je dužnost vlasnika psa, a za ovaj prekršaj propisana je kazna od 60 do 3.000 eura, piše Dan.

Iz Komunalne inspekcije kazali su da inspektori obilaze Goricu, park u Tološkoj šumi i park kod Univerziteta i da vlasnike kućnih ljubimaca opominju ukoliko pse šetaju bez povoca.

Oni ističu i da je održavanje higijena dužnosti vlasnika psa što propisuje Zakon o zaštiti dobrobiti životinja, a pos love inspekcijskog nadzora vrše veterinarski inspektori. Za ovaj prekršaj propisana je kazna za fizičko lice od 60 do 3.000 eura.

“Ova odluka ne primjenjuje se na opasne pse, jer se oni drže u skladu sa Pravilnikom o načinu držanja opasnih pasa, koji je u nadležnosti Veterinarske inspekcije. Opasnim psima smatraju se rase pitbul terijer, američki stafordski terijer, bulterijer, srednjeazijski ovčar, kavkaski ovčar, fila brazilijero, šarplaninac, američki buldog, kangal, južno ruski ovčar, tornjak ili mješanci tih rasa ili psi koji su dresirani za borbe”, kažu u Komunalnoj inspekciji.

Najčešći prekršaji su držanje pasa na terasama zgrade i neredovno vakcinisanje protiv bjesnila.

“Pas u dvorištu kuće može se držati u ograđenom prostoru koji mora biti prilagođen veličini životinje. Ne mora biti vezan u boksu ukoliko ograda visinom i čvrstoćom osigurava sigurnost građana. Za psa koji nije vezan vlasnik na vidnom mjestu mora istaći oznaku koja upozorava. Korpe se stavljaju opasnim psima što je propisano pravilnikom, a Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja one su zabranjene”, navode iz Komunalne inspekcije.

Rijetki su vlasnici pasa koji odluku o držanju kućnih ljubimaca poštuju. Zbog toga je higijena grada, naročito parkova i trotora na nezavidnom nivou. Posebno kada danima ne pada kiša. Obaveza vlasnika pasa je da počiste za njima. Na našim ulicama to je rijetka slika što priznaju i sami vlasnici.

Jedna od njih je Stojanka Gojović koja kaže da ne počisti prostor nakon što psa izvede u šetnju uz opravdanje da to skoro niko ne radi. Tvrdi da psa ne izvodi među djecom.

“Priznajem da ne kupujem kesice za sakupljanje izmeta jer ne čistim za njim. Trebalo bi se sve ovo malo bolje regulisati. Ali svi da budemo aktivni. Pojedinac sam ništa ne može ni popraviti, ni pokvariti”, kaže Gojović.

Za raz liku od nje vlasnik psa rase rotvajler Dalibor Marašević tvrdi da čisti.

“Stavim mu korpu jer je u pitanju agresivna rasa. Smatram da bi svi trebalo da čiste, da bi grad bio čistiji”, kaže Marašević.

Istu rasu psa za kućnog ljubimca odabrala je i Mia Buntić koja kaže da svi treba da čiste.

“Ne kupujem kesice nego u prodavnici za 20 centi uzmem one od zamrzivača. Ne postoji opravdanje za to što nam je grad prljav”, kaže Buntić.

Korpe za odlaganje psećeg izmeta postavljene su na deset lokaci ja na Gorici i Univerzitetskom parku. Koštale su 4.985 eura, a taj novac dat je iz budžeta grada.

Ne zna se broj kućnih ljubimaca

U Udruženju prijatelji životinja Podgorica nemaju podatke koliko u gradu ima kućnih ljubimaca. Dragoje Vlahović, iz ove NVO, kaže da je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove prošle godine popisivala pse, ali da podatak nije objavljen.

“Kada je u pitanju higijena tačno je da vlasnici navikli da skupe izmet, a mnogo više krivim Komunalni inspekciju i policiju koje ne primjenjuju odluku koju je donio Glavni grad. Psima se ne stavljaju korpe, pa imamo puno i napada na djecu. Morali bi početi sa kažnjavanjem i onda bi sve bilo drugačije”, kazao je Vlahović.

Očekuje se da će Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uskoro saopštiti koliko Podgorica ima kućnih ljubimaca.

(www.dan.co.me)